torsdag den 7. februar 2013

Let og luftig cheesecake med kokos, citron og bær

Denne cheesecake er en absolut yndlings-opskrift! Hemmeligheden er den sprøde bund med et strejf af kokos og det ernæringsmæssigt interessante forhold mellem æggehvide og fløde.  Yoghurten, citronen og de piskede æggehvider gør den lækker, frisk og let i forhold til de tunge, bagte cheesecake-opskrifter som også florerer på internettet. Selv tidligere cheesecake-fornægtere har lovprist denne opskrift! Kagen er ekstra dejlig med friske hindbær og blåbær, men på denne årstid er de friske bær både dyre og kedelige og så passer et spejlblank lag bær-gele langt bedre, hvis du spørger mig.



Opskriften rækker til 6 sultne eller 8 høflige gæster:

Bund:

45 g knuste kiks (fx digestive eller bastogne hvis du er i humør til kanelsmag)
30 g smør
25 g kokos




Sådan gør du:

1. Rist kokos på en tør pande, til den er gylden, og dit køkken dufter af Indien!
2. Smelt smørret sammen med kokos og tilsæt de knuste kiks.
3. Beklæd en springform med bagepapir i bunden og med husholdningsfilm langs siderne (gøres nemmest før bunden er sat på).
4. Bred kokos/kikseblandingen ud i springformen og tryk godt til med en paletkniv.
5. Stil bunden i køleskabet og gå i gang med ostefyldet.

Cheesefilling:

70 g flormelis
Korn fra 1 vaniljestang
Revet skal og saft af 1 citron
200 g Philadelphia ost (ikke light, da konsistensen bliver mærkelig)
1 dl yoghurt naturel
3 pasteuriserede æggehvider
1 ½ dl fløde
6 blade husblas
Sådan gør du:
1. Opblød husblassen i koldt vand.

2. Lav vaniljesukker ud af flormelis og vaniljekorn (gem vaniljestangen!). Bland med Philadelphia ost, citronskal og yoghurt naturel. Pisk med en elpisker til blandingen er klumpfri.
3. Pisk æggehviderne stive i én skål og pisk derefter fløden til let skum i en andens kål (det smarte ved denne rækkefølge er, at du slipper for at vaske piskeriset op!).
4. Lun citronsaften i en lille gryde og smelt den opvredne husblas heri. Husk at du skal smelte husblas ved så lav varme, at du altid kan have en finger på bunden af gryden!
5. Hæld 1/3 af Philadelphia-blandingen op til den smeltede husblas og rør hurtigt rundt. Hæld herefter den nu afkølede husblas/Philadelphia-blanding op i resten og bland hurtigt rundt.
6. Vend forsigtigt æggehviderne og flødeskummen med Philadelphia-blandingen.
7. Tag springformen med den kolde kiksebund ud af køleskabet og hæld ostefyldet op i formen.
8. Køl ned i minimum 2 timer til fyldet har sat sig, før du tilføjer bærtoppingen.

Bærtopping:

500 g frosne bær (jeg brugte hindbær og blåbær)
Den tomme vaniljestang
70 g sukker
4 blade husblas
½ dl æblejuice

 
Sådan gør du:
1. Opblød husblassen i koldt vand.
2.  Kog bær, sukker og vaniljestang op og lad detstå og simre i 15 minutter ved svag varme.
3. Lun æblejuicen i en lille gryde.  Tilsæt den opvredne husblas og smelt ved lav varme – så lav at du kan beholde din finger på bunden af gryden under hele processen!
4. Bland husblassen med bærrene og køl gryden af i køleskabet i en time til den er kold, men stadig flydende.
5. Tag springformen ud af køleskabet og hæld den kolde bærgele ud over ostefyldet. Det bliver smukkest, hvis du først fisker bærrene op med en ske og placerer dem påkagen, og derefter hælder geleen ud over kagen.


Nyd i store stykker med dem du holder allermest af!

 

1 kommentar: