fredag den 31. maj 2013

Små sommersøde jordbærtærter


Sol, sommer og jordbær!
Disse jordbærtærter blev både bagt og nydt i en dejlig pause fra eksamenslæsningen. Lad der i øvrigt lyde en varm anbefaling af bagning som den perfekte overspringshandling. Det er ren meditation! Når man koncentrerer sig om råvarer, måleforhold og den rette konsistens, får hjernen en tiltrængt pause fra det tunge, tørre læsestof. Og  så får man oven i købet lækkert bagværk, som man kan glæde andre søde eksamensramte venner med!

Apropos lækkert bagværk så er lige præcis disse små tærter helt uovertrufne. Kombinationen af sprød mørdej, saftig mandelremonce, blød kagecreme og saftige, søde danske jordbær er ganske enkelt svær at overgå.

Portionen her giver 6 små jordbærtærter:

Mørdej

100 g hvedemel
50 g smør
30 g flormelis

20 g sammenpisket æg (ca. 1/3 æg)

Sådan gør du:
  • Bland mel og flormelis og smuldr smørret heri.
  • Saml dejen med æg - husk at jo mindre du arbejder med dejen, jo sprødere bliver din mørdej!
  • Pak dejen ind i film og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
  • Del dejen i 6 dele og rul hver del ud til en lille cirkel, der passer til den valgte form, mellem to stykker husholdningsfilm.
  • Fyld mørdejsskallerne med mandelremonce.
  • Bag tærterne i ca. 15 minutter ved 180 grader varmluft, til de er gyldne og gennembagte.

 Mandelremonce

60 sukker
60 g smør
60 g mandler
40 g æg (ca. 2/3 æg)

Sådan gør du:
  • Hak mandlerne fint sammen med sukkeret i en minihakker.
  • Tilføj smør og æg og lad minihakkeren køre i 30 sekunder, til du har en sammenhængende remonce.
Kagecreme

1 1/2 dl letmælk
1/2 spsk. maizena
1 æg
1 spsk. sukker
1/2 tsk. vaniljesukker


Sådan gør du:
  • Pisk maizena sammen med 1/2 dl mælk. i en tykbundet gryde
  • Tilsæt de øvrige ingredienser i og varm op til kogepunktet, mens der piskes.
  • Når cremen begynder at boble og tykne, tages den af varmen og hældes i en skål.
  • Læg husholdningsfilm over cremens overflade, så undgår du, at den trækker skind.
Når tærterne er afkølede, skulle der gerne være skabt en fin lille fordybning, så man kan komme ekstra meget kagecreme i de små lækkerbiskner (Dagens tip: Det er meget nemmere at lave hjemmelavet kagecreme, når man laver den på et helt æg frem for på æggeblommer. Æggehviden stabiliserer nemlig cremen, mens æggeblommerne hurtigt kan koagulere).

 
P
ynt nu tærterne med solmodne, danske jordbær skåret i kvarte. Hvis man vil slippe uden om at lave en gele at overtrække dem med, kan jordbærrene "marineres" først i en tsk. sukker. Så glinser bærrene lige så fint, som på de jordbærtærter man kan købe i dyre domme hos bageren!

God overspringhandling!

3 kommentarer:

  1. Kan disse laves dagen før - eller er det bedst at "samle" dem umiddelbart før servering? :-)

    SvarSlet
  2. Du kan sagtens lave kagecremen og bage mørdejsbundene med mandelremonce dagen før, men jeg ville vente med at samle dem til umiddelbart servering :) God fornøjelse med dem! De er også virkelig lækre med blåbær og hindbær i stedet for jordbær, hvis de er lettere at skaffe på denne årstid :)

    SvarSlet
  3. Jeg er i fuld gang med at bage og har allerede lavet cremen - min mund løber i vand!
    Jeg har valgt at pynte med friske hindbær og blåbær og lidt chokolade - for ja, ordenlige jordbær er umulige at skaffe på denne årstid ;)

    SvarSlet